Θαλασσια αιολικα παρκα στην Ελλαδα

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ειδική τροπολογία για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Η τροπολογία προβλέπει την ανάθεση της αρμοδιότητας για αδειοδότηση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Από τις αρχές του 2010, έχουν χωροτεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έντεκα περιοχές, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν το θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, του Άη Στρατή, της Θάσου, της Καρπάθου, της Κέρκυρας, της Κύμης, της Λευκάδας, της Λήμνου, των Πεταλιών Αττικής, της Σαμοθράκης και του Φαναρίου Καβάλας. Οι παραπάνω περιοχές έχουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Σε αντίθεση με τη στεριά, όπου τα φυσικά εμπόδια ανακόπτουν τη ροή του ανέμου, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη θάλασσα μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότερη και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Σημειώνεται πως μέσα στο 2012 αναμένεται να λειτουργήσουν παγκοσμίως  θαλάσσια πάρκα ισχύος 2,7 GW, ενέργεια σχεδόν διπλάσια της σημερινής. Δείτε στο video που ακολουθεί ένα απο τα μεγαλύτερα αιολικά θαλάσσια πάρκα στη Δανία. Το πάρκο συνίσταται από 80 ανεμογεννήτριες ικανές δυναμικότητας  160MW.

Comments are closed.